CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Kuldeåret 2017

Publisert 22.12.2016

2017 blir kaldere enn 2016. Kanskje ikke over alt og gjennom hele året, men sånn i hovedsak. Noe annet ville vært sjokkerende. Men avkjølingen blir neppe stor, og den er forbigående. Om ikke lenge vil vi være tilbake på 2016-nivå igjen.

hjemknapp.png

Ikke siden målingene begynte, midt på 1800-tallet, har jordens overflate vært så varm som den var gjennom 2016. Året har vært preget av nyhetssaker om ekstreme hopp i temperatur og en rekke av rekordmåneder som bare ikke ville ta slutt. Det er to grunner til at 2016 ble såpass varmt. Forstår vi dem, forstår vi også hvorfor vi ikke kan forvente nye rekorder neste år.

Det er to grunner til at 2016 ble såpass varmt.

For det første har vi en pågående global oppvarming. Siden førindustriell tid har jordens overflate, i snitt, blitt rundt én grad varmere. Grunnen er at drivhuseffekten er forsterket av de ekstra mengdene med drivhusgasser vi sender ut. Temperaturøkningen er bare jordens måte å reagere på.

Denne snikende oppvarmingen ser vi imidlertid ikke så godt fra år til år. Den oppfører seg litt som inflasjon i økonomien. Vi merker ikke de økte prisene fra dag til dag, og av og til kommer prishopp og salg. Først når du sammenligner prisene i år med hvordan de var for flere år siden, kan du se at ting faktisk blir dyrere.

Jordens temperatur har også sine prishopp og salg, eller kalde og varme år.

Naturlig variasjon er den andre grunnen til at 2016 ble så varmt. Vannet i Stillehavet var ekstremt varmt gjennom året, noe som i tur varmet opp atmosfæren. El Nino kalles dette fenomenet, og kommer rundt hvert 7. år. Den El Nino vi hadde i 2016 var ekstrem. Dermed, i kombinasjon med global oppvarming, ble også verdens temperatur i 2016 ekstrem.

El Nino i 2016 var ekstrem.

På vei inn i 2017 er Stillehavet normalt igjen. Prishoppet er over. Temperaturen vil synke. Men inflasjonen - global oppvarming - er der fortsatt. 2017 blir kaldere enn 2016. Noe annet ville vært sjokkerende. Men hvor mye kaldere? Dette er vi veldig spente på.