CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder
ketil solvik-olsen og rasmus hansson debatterer utslipp fra transport i valgpolitisk kvarter 7. september

ketil solvik-olsen og rasmus hansson debatterer utslipp fra transport i valgpolitisk kvarter 7. september

Riktig svar på feil spørsmål

Klima - Et magasin om klimaforskning fra CICERO

Publisert 07.09.2017

CICERO har ikke analysert effektene av Solberg-regjeringens klimapolitikk. Vi har faktasjekket et regnestykke fra MDG. Svaret på dette regnestykket kan ikke brukes til å felle dom over fire år med klimapolitikk.

«Har et utspill i valgkampen fra MDG. Lurer på om dere kan hjelpe meg med å sjekke ut faktaen?», spurte journalisten i ABC-nyheter.

Han ville vite om det stemmer at:

- Hvis vi legger til grunn at utslippene må reduseres med 95 prosent for å bli et nullutslippssamfunn, så vil det ta 102 år hvis utslippene kuttes like mye per år som fra 2015 til 2016, og 2029 år hvis de kuttes like mye per år som de har vært kuttet i gjennomsnitt per år i denne stortingsperioden.

Ut ifra SSBs utslippsstatistikk er det enkelt å regne seg frem til at det stemmer sånn noenlunde. Men hva forteller disse tallene egentlig?

I saken i ABC-nyheter skrev, brukte MDG tallene til å kritisere resultatene av regjeringens klimapolitikk.

– Regjeringen skryter så fælt av at utslippene går ned. Sannheten er at det går altfor sakte, sa annenkandidat for MDG i Oslo, Per Espen Stoknes, til ABC Nyheter.

I Politisk kvarter denne uken sa Rasmus Hanson at CICERO hadde analysert regjeringens klimapolitikk og kommet frem til at med deres tempo ville det ta 2000 år å nå lavutslippssamfunnet.

Utslippene de siste fire årene styres ikke bare av hva dagens regjering har gjort, men også av statsbudsjetter og vedtak gjort av tidligere regjeringer.

Borgar aamaas

CICERO har ikke analysert effektene av regjeringens klimapolitikk. Selv om regnestykket til MDG isolert sett er riktig, er det feil å bruke det til å felle dom over en hel stortingsperiode. Så enkelt er det ikke å beregne effekter av utslipp.

Utslippene de siste fire årene styres ikke bare av hva dagens regjering har gjort, men styres også av statsbudsjetter og vedtak gjort av tidligere regjeringer. På samme måte kan det være en del klimatiltak som er gjennomført av sittende regjering som ennå ikke har gitt målbar effekt, men vil det på lengre sikt.

Eksempelvis har elbilpolitikken over mange år gitt ubetydelige kutt, men videre satsing vil mest sannsynlig føre til en større elektrifisering av bilparken og sterkt reduserte utslipp. Altså kan utslippsreduksjoner variere i styrke. En gradvis nedgang, som i MDGs regnestykke, er med andre ord en forenkling.

De norske utslippene varierer naturlig fra år til år, for eksempel fordi noen vintre er milde og andre kalde. Dermed er det vanskelig å regne ut en langtidstrend basert på en kort periode på noen få år.