CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder
- Stemmer som Samset er med på å bidra til et bedre ordskifte om klima og klimapolitikk, sier adm. dir. John-Arne Røttingen i Forskningsrådet. Her er bjørn som ekspertvitne i «Århundrets rettssak» under festivalen Barents Spektakel i 2017. Foto: Ole-Tommy Pedersen/iFinnark

- Stemmer som Samset er med på å bidra til et bedre ordskifte om klima og klimapolitikk, sier adm. dir. John-Arne Røttingen i Forskningsrådet. Her er bjørn som ekspertvitne i «Århundrets rettssak» under festivalen Barents Spektakel i 2017. Foto: Ole-Tommy Pedersen/iFinnark

Bjørn Samset er Årets formidler 2018!

Nyheter - Nytt fra CICERO

Publisert 19.09.2018

På åpningsseminaret til Forskningsdagene fikk CICERO forsker, Bjørn Samset prisen Årets formidler av Forskningsrådet.

Juryen fremholder at han er en uredd og tydelig stemme som også mestrer de vanskelige debattene der forskning møter politikk. Samset er tilgjengelig og når ut til et stort publikum, blant annet gjennom utstrakt foredragsvirksomhet. Han er svært opptatt av å skape interesse for forskning blant barn og unge, og har vært juryleder for Forskningsrådets Nysgjerrigper-konkurranse for barneskolen.

-Jeg vil gratulere Bjørn Hallvard Samset med prisen for fremragende forskningsformidling. Forskere som formidler så godt som Samset er viktige både for oss politikere og for folk flest. Vi trenger kunnskap for en opplyst debatt og for å ta gode beslutninger, og dét skal denne prisen inspirere til, sier statsråd for høyere utdanning og forskning Iselin Nybø i en kommentar.

-Samsets bredde i aktiviteter og uredde formidling fra klimaforskning er imponerende og svært viktig. Stemmer som Samset er med på å bidra til et bedre ordskifte om klima og klimapolitikk, og prisen er en svært velfortjent anerkjennelse av hans arbeid, sier adm. dir. John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

- Bjørn er blant Norges mest aktive, allsidige og anerkjente forskningsformidlere. Han har gjennom flere år formidlet avansert og komplisert naturvitenskapelig klimaforskning på en forståelig, levende og engasjerende måte til et bredt publikum. Bjørn viser at det er mulig å kombinere høy faglig anerkjennelse og det å forenkle og popularisere kunnskap. Slik er en han en inspirasjon og et forbilde for andre, spesielt andre yngre forskere, sier direktør ved CICERO, Kristin Halvorsen.

Bjørn er jevnlig gjest i Ekko og Abels tårn, han deltar ofte på flater som Newton, Dagsnytt 18, Morgenbladet og forskningsbloggen Kollokvium. Han har skrevet boken De hemmelige partiklene, utgitt på Universitetsforlaget og han lager podcasten vitendate sammen med Selda Ekiz. Bjørn har mottatt stipend i 4 måneder fra Norsk Faglitterære Forfatter og Oversetterforening for å skrive en populærvitenskapelig bok om klimaendringer sammen med Selda Ekiz. Høsten 2018 utgir han Lys, en bok om lyset på Spartacus forlag. Han har organisert boder på Forskningstorget i en årrekke, først for Fysisk institutt, så i samarbeid med Nysgjerrigper.

I 2017 ledet han NRK-sendingen Klimanerdenes festaften, en 137 minutter lang direktesending om klimaendringer og klimaforskning i anledning at det var 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene.

Siden Bjørn begynte ved CICERO i 2010 har han snakket for over 2000 lærere, en gruppe han synes er viktig å prioritere siden de jobber med unge - en avgjørende målgruppe for klimasaken. Han koordinerer Aerosols in Europe, et europeisk forsknings- og formidlingsprosjekt for videregående skoler der praktiske øvelser som måling av metan inngår.

Hva er det som gjør at Bjørn er en så god formidler? Sjekke ut disse og døm selv.

Bjørn i sosiale medier: Facebook  Twitter 

Bjørns forskningsblogg 

Bjørns spalte i Morgenbladet

Festkveld for klimanerder på NRK  

Bjørns undervisningsvideoer hos NRK 

NRK Debatten 27. april 2017 

Dagsnytt18 13. desember 2016 

NRK Brennpunkt 4 oktober 2016