CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Hvor godt takler kommunene ekstremvær?

Nyheter - Nytt fra CICERO

Publisert 21.08.2019

Opptak fra Arendalsuka 2019: Hvor godt er norske kommuner egentlig rustet til å håndtere følgene av klimaendringene og mer hyppig ekstremvær? Våren 2019 har forsikringsselskapet If, CICERO Senter for klimaforskning og IVL Det svenske miljøinstituttet undersøkt dette.

Gjennom et omfattende spørreskjema har kommunene svart på hva de gjør for å tilpasse seg en villere og våtere værtype, med stadig hyppigere klimarelaterte skader. Hvilken kommune er den best klimatilpassede – og er det mange kommuner som ennå ikke har startet det viktige arbeidet? Dette er blant spørsmålene vi får svar på i undersøkelsen. Mange lokalsamfunn har gjentatte ganger stiftet bekjentskap med klimarelaterte værhendelser. Alt peker mot at flere vil oppleve dette fremover. Derfor er det viktig at problemet blir tatt på alvor, og at kommunene tilpasser seg den nye virkeligheten. Det handler om trygge lokalsamfunn i årene fremover. Undersøkelsen er utført etter inspirasjon fra Sverige, der en lignende undersøkelse er gjort i flere år.

 

Medvirkende:

Ola Elvestuen, klima- og miljøminister Kristin Halvorsen, direktør, CICERO Marit Klemetsen, seniorforsker, CICERO Marianne Tronstad Lund, seniorforsker, CICERO Ivar Martinsen, konserndirektør, If Helge Eide, områdedirektør, KS Åsmund Aukrust, stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet Representanter fra kommuner, (TBC)