CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder
På to uker ble mellom-amerika rammet av to orkaner, eta og iota. konsekvensene er alvorlige i honduras, nicaragua og guatemala. 

På to uker ble mellom-amerika rammet av to orkaner, eta og iota. konsekvensene er alvorlige i honduras, nicaragua og guatemala. 

​Klimaforskere reagerer på uvanlig orkansesong over Nord-Atlanteren

Nyheter - Nytt fra CICERO

Publisert 01.12.2020

Den ekstraordinære orkansesongen har rammet Mellom-Amerika knallhardt.

- Mellom-Amerika har hatt flere orkaner på rad de siste ukene, som er ekstremt vanskelig å håndtere, sier Anne Sophie Daloz ved CICERO, Senter for klimaforskning.

Orkanen Iota rammet Mellom-Amerika 17. november, kun et par uker etter orkanen Eta. Honduras, Nicaragua og Guatemala er blant de hardest rammede av store oversvømmelser. Dette fører blant annet til at folk mister husene sine, infrastruktur blir ødelagt, det blir problemer med matforsyning, og menneskeliv går tapt.

- Landene som er rammet av disse sterke orkanene er blant de fattigste i Mellom-Amerika, og de er derfor ikke godt forberedt for den type sjokk, og enda mindre for to naturkatastrofer på rad, sier Daloz.

I tillegg har Covid-19 forverret fattigdommen de siste månedene, ifølge UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger.

Alfabetet strekker ikke til

Hvert år identifiserer og navngir meteorologer fra World Meterological Institute stormer over en bestemt styrke. Ulike havregioner har ulike navnesystemer, og for nordatlanteren  følger navnene det latinske alfabetet. Den første stormen hvert år har derfor et navn som begynner på «A», deretter "B" osv. Når alfabetet er brukt opp, begynner man på det greske alfabetet, Alpha, Beta, Gamma osv. Noen av stormene som får navn blir til orkaner.

Så da stormen Theta ble dannet 10. november (etter Eta) var det nummer 29 i rekken i år. Det innebærer at rekorden fra 2005 er slått, året da orkanen Katrina herjet. Målingene daterer fra 1851 ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration.

- Iota var orkan nr. 30 i rekken, og sesongen er ikke over. Antallet orkaner i år er altså ekstraordinært. Selv om det er vanskelig å koble dette direkte til klimaendringer, er havene varmere på grunn av menneskeskapte klimaendringer, avslutter Daloz.