CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Forvirring og usikkerhet i klimaforhandlingene

Klima - Et magasin om klimaforskning fra CICERO

Publisert 17.12.2009

KØBENHAVN: Connie Hedegaard gikk av som president for klimaforhandlingene og fattige land tviholdt på Kyoto-protokollen. Klimaforhandlingenes niende dag var preget av fortsatt mistillit mellom fattige og rike land.

I løpet av tirsdag skulle forhandlerne fra de ulike landene bli enige om to dokumenter å legge fram for politikerne som nå offisielt har overtatt forhandlingene.

Det ene dokumentet er et tillegg til Kyoto-protokollen som mange fattige land ønsker skal videreføres med en ny forpliktelsesperiode. Det andre dokumentet er et utkast til en ny klimaavtale som også omfatter forpliktelser for USA og enkelte raskt voksende utviklingsland som Kina og India. De ulike dokumentene er jobbet frem i to forhandlingsspor.

Høynivådelen der statsledere fra om lag 130 land møtes, ble utsatt på grunn av diskusjoner om prosessen videre. Utviklingsland vil primært ha en forlengelse av Kyoto-protokollen, men de fleste rike land har avfeid dette.

Fra utviklingslandene har det har kommet sterk kritikk mot Connie Hedegaard som leder forhandlingene på vegne av vertsnasjonen Danmark. Onsdag trakk hun seg og overlot roret til Danmarks statsminister Løkke Rasmussen.


Ønsker ikke Kyoto-forlengelse

– For amerikanerne, som ikke har undertegnet Kyoto-protokollen, er det uaktuelt å gjøre det nå. De kommer heller ikke til å påta seg utslippsforpliktelser med mindre Kina gjør det samme, sier CICERO-forsker Guri Bang som følger forhandlingene i København.

Dermed ønsker rike land å få til en avtale som omfatter både Kina og USA heller enn en forlengelse av Kyoto-protokollen.

– Utviklingslandene og de rike landene står steilt mot hverandre og denne konflikten tilspisset seg i løpet av onsdag, sier Steffen Kallbekken som også befinner seg i København.

Motsetter seg dansk forslag

Partene har jobbet fram et dokument, men ifølge folk som følger forhandlingene er dette dokumentet for svakt til å kunne legges fram for politikerne.

På et møte onsdag formiddag uttrykte utviklingslandene sterk bekymring over at det danske formannskapet skulle legge fram et forslag til en ny klimaavtale. Danskene har lenge konsultert flere land med tanke på å legge fram en tekst dersom den formelle prosessen ikke skulle føre fram til et dokument. Etter de sterke protestene fra utviklingslandene er det tvilsomt om vertsnasjonen Danmark vil legge fram et forslag til avtale.

De reelle forhandlingene foregår i stor grad på bakrommet og omfatter ifølge kilder bare en håndfull land. På et møte sent onsdag kveld kom det fram at flere mindre land er usikre på hva som egentlig skjer og følte seg utelukket fra de uformelle møtene.