CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Slik så det ut da Doha climate gateway ble vedtatt

Klima - Et magasin om klimaforskning fra CICERO

Publisert 10.12.2012

«Hearing no objections – I decide» sier forhandlingspresident Abdullah bin Hamad Al-Attiyah og slår klubba i bordet.


Under arrangementet Etter COP18 mandag 12.desember delte Norges forhandlingsleder Henrik Harboe sine inntrykk fra klimaforhandlingene. Blant annet viste han et videoklipp av hvordan det så ut da forhandlingspresident Abdullah bin Hamad Al-Attiyah banket igjennom det endelige dokumentet fra COP18, "The Doha climate gateway" sent lørdag kveld.

Absurd

For utenforstående ser det absurd ut. Med øynene plantet i arket foran seg leser Hamad Al-Attiyah opp forslagene til vedtak og slår fast, uten å løfte blikket, at han ikke hører noen protester. Så banker han klubba i bordet og går videre til neste vedtak.


I et par sekunder nøler forhandlingspresidenten mens applausen fyller salen. Da hører vi i bakgrunnen at han får beskjed om å «fortsette å lese». Hadde han kikket opp i salen ville han sett en delegat som blir stående like foran ham og vifte med fingeren. Alle er tydeligvis ikke enige i teksten. I dette tilfellet var det Russland som hadde de sterkeste innvendingene.

Men så lenge forhandlingspresidenten ikke hører protestene kan det bankes igjennom.

«Hearing no objections – i decide» sier Hamad Al-Attiyah og slår klubba i bordet, mens den protesterende delegaten blir ledet bort av sikkerhetsvakter.

Ikke enestående

Noe lignende skjedde under klimaforhandlingene i Cancun i 2010. Da var det Bolivia som ble klubbet ned. Mens under forhandlingene i Durban i 2011 sto den Colombianske delegaten på bordet og protesterte, uten at forhandlingspresidenten reagerte, ifølge aktivisten Georg Kössler.

Dette er en del av det forhandlingsspillet. For å hindre at noen få land kan stanse hele prosessen blir innvendingene og protestene fra uenige delegater notert i det endelige utkastet. Vedtaket blir imidlertid stående.