Kontaktinfo

Telefonnummer
88 74 00 22 74+
E-post
on.olso.orecic@rehsif.eisor
Forskerprofil ekstern

Om

Rosie Fisher er landoverflatemodellør, økofysiolog, klimaforsker, økolog og biogeokjemiker. Hennes primære forskningsverktøy er landoverflatemodeller, som er de terrestriske overflatekomponentene i Earth System Models. Hun startet ved CICERO i november 2021.

Landoverflatemodeller (LSM) er verktøy for å hjelpe samfunnet til å forutsi hvordan prosesser i flere sammenhengende domener (plantefysiologi, hydrologi, jordbiogeokjemi, snøvitenskap, land-atmosfæreutveksling, brannvitenskap, økologi og avlinger) samhandler for å formidle 1) virkningen av klimaendringer på jordoverflaten. og 2) tilbakevirkningene (biogeokjemiske og biogeofysiske) de utøver på resten av klimasystemet.

Som et resultat av de mange forskjellige spørsmålene som stilles til moderne landoverflatemodeller, er de svært komplekse abstraksjoner av mange hundre forskjellige fysiske og biologiske prosesser. Rosies arbeid spenner over mange av disse ulike elementene i LSM-er, i tillegg til å fokusere på strategier for å administrere kompleksiteten til hele systemet for å lette bedre bruk og forståelse av robustheten til modellprediksjoner.

Rosie er sterkt involvert i Community Land Model (CLM), som er landoverflatemodusen til både Community og Norwegian Earth System Models. Hun er for tiden ekstern medformann for arbeidsgruppen for CESM-landmodeller, og er medleder for Functionally Assembled Terrestrial Ecosystem Simulator (FATES)

Før hun kom til CICERO, jobbet hun som stabsforsker ved National Center for Atmospheric Research (NCAR), i Boulder, Colorado, i et tiår, i tillegg til å ha forskerstillinger ved University of Sheffield (UK), Los Alamos National Lab (New Mexico, USA), CERFACS og Université Paul Sabatier i Toulouse (Frankrike). Rosie oppnådde sin doktorgrad i 2005 fra University of Edinburgh om virkningen av tørke på tropiske skoger, hvor hun også oppnådde en MRes. Hun har BA fra University of Oxford, i biologiske vitenskaper (2000) og vokste opp i Northumberland, i NE England.