Sous le ciel de Paris. Paris har jobbet lenge for å få ned luftforurensningen. Foto: Damian Bakarcic / Flickr / Creative commons
Hetebølger og luftforurensning i storbyen - Paris tar grep
Kombinasjonen hete og lokal luftforurensning fører til dannelsen av bakkenært ozon. Dette gjør hetebølger i storbyene ekstra farlige. Paris tar grep for å redusere luftforurensningen ved blant annet å redusere trafikken.
Ozon og varme
– Menneskeskapte utslipp kan bidra til å både danne og bryte ned ozon. Ozon er ikke en gass vi slipper ut, forklarer Kristin Aunan, forskningsleder ved CICERO.
Dannelsen av ozon er avhengig av varme og sol, og steder som sliter med mye luftforurensning vil kunne oppleve enda høyere ozon-nivåer når temperaturene stiger.
Ozon dannes i en kjemisk prosess i atmosfæren, hvor ozonforløpere karbonmonoksid, nitrogenoksid, flyktige organiske komponenter og metan – reagerer med hverandre. Denne prosessen er i tillegg avhengig av sollys, og går raskere når det er varmt.
Gassene karbonmonoksid, nitrogenoksid og flyktige organiske komponenter, er eksempler på lokal forurensning, hvor kildene er lokal biltrafikk, industri og annen forbrenning av fossilt brensel. Flyktige organiske komponenter kan også komme fra naturlige kilder, som trær og andre planter.

Grunnen til at Europa opplever flere og mer langvarige hetebølger er den globale oppvarmingen.
- Vi vet at det aller viktigste som kan gjøres for å redusere hyppigheten og intensiteten av hetebølger er å kutte i klimagassutslipp, forklarer Aunan.
- Samtidig må vi sørge for at varslingssystemene fungerer slik at folk blir skånet for de verste effektene av varmen. Dette innebærer for eksempel å passe ekstra godt på eldre og syke, samt de aller minste, som er blant gruppene som tåler varmen dårlig.
Nok vann, skygge og å unngå varme midt på dagen er andre tiltak. I Frankrike er også diskusjonen om når det er for varmt til å jobbe kommet opp. Utendørs arbeidere er spesielt utsatte under hetebølger, og skolebygg er ikke tilpasset ekstremvarmen. 1350 skoler stengte tirsdag 1. juli i Frankrike på grunn av for varme klasserom for både lærere og elever.
Luftforurensning og hetebølger sammen gir mer helserisiko
Aunan ser også på kombinasjonene luftforurensning og hete. I prosjektet EXHAUSTION som hun ledet, fant forskerne en klar sammenheng mellom negative effekter av hetebølger og nivået av luftforurensning.
- Vi så spesielt på hjerte- kar og lungesykdommer, og så at det ble en forsterkningseffekt av luftforurensning sammen med ekstremvarme. Det vil si, jo mer luftforurensning under en hetebølge, jo flere mennesker vil bli syke, og potensielt dø under hetebølger.
Hvordan bedre luftkvaliteten?
Paris har tatt ulike grep for å kutte den delen av luftforurensningen de kan påvirke raskt, og slik redusere helsekonsekvensene for befolkningen. På transportsiden har de blant annet innført restriksjoner på hvilke typer biler som kan kjøre, kutt i fartsgrensene på 20 km/t og at lastebiler over 3,5 t må kjøre utenom Paris. Frankrike har før et system der biler har ulik merking (Crit’ Air) avhengig av vektklasse og utslipp til luft på skalaen 0 til 5. 0 er helelektriske og hydrogenbiler. I en periode er det kun bilene i kategoriene 0 til 2 som får kjøre innenfor motorveiringen som går rundt Paris.
I tillegg er det innført forbud mot brenning av avfall utendørs, forbud mot bruk av strømaggregater til testing eller vedlikehold av materiell og utsettelse av vedlikeholds- eller rengjøringsarbeid som slipper ut flyktige organiske forbindelser.
Halvert luftforurensning de siste 20 årene
I løpet av de siste 20 årene har Paris klart å kutte luftforurensningen fra nitrogenoksid og finpartikler med 50 prosent. En kombinasjon av reguleringer og politikk på EU- og nasjonalt og lokalt nivå har bidratt til dette, blant annet gjennom tiltak som å øke avgiftene på forurensning fra industrien, økt tilbud av offentlig transport og utbygging av sykkelveinett.
I mars 2025 stemte innbyggerne i Paris for å gjøre 500 av gatene bilfrie. Andre tiltak som er innført differensiert parkeringsavgift for SUV versus mindre biler. I sum har tiltakene ført til markant bedring i luftkvaliteten.

Illustrasjon, nivåer av nitrogenoksider i 2007, 2015 og 2024. Kilde: Airparif, som overvåker luftkvaliteten i Paris.
Ozon vanskeligere å kutte
Ozonforurensningen har byen kun klart å holde i sjakk, og dette ses i sammenheng med økende varme. De siste dagene har ozonkonsentrasjonen økt og ifølge Airparif vil ozonkonsentrasjonen nå mellom 200 og 230 mikrogram per kubikkmeter – langt over grenseverdien på 180 μg/m³.
- Den økte ozonforurensningen innbyggerne i Paris blir eksponert for nå, skyldes trolig primært hetebølgene. Dette er spesielt krevende for astmatikere og folk med andre luftveissykdommer, sier Aunan
- Den gode nyheten er at det byer gjør for å redusere én side av problemene, også bidrar til å redusere den andre kilden til problemer. Kuttes luftforurensning, kuttes også kilder til klimagassutslipp som fører til hetebølger.
- Men alle kilder til klimagassutslipp må kuttes raskt i alle land, spesielt i land med høye gjennomsnittsutslipp per person, dersom vi skal få mindre intense hetebølger i fremtiden, avslutter Aunan.