Bilde mangler beskrivelse

Ben Sanderson og sønnen på togreise mellom Toulouse og Oslo. Her i Frankfurt. Foto: privat

Når alle reiser skal tas med tog…

..skal man ha god tid! Benjamin Sanderson, CICERO-forsker og togentusiast, har aktivt prøvd å unngå flyreiser siden 2018. Han har gjort sine erfaringer.

Publiseringsdato
5.6.2023
Tilhørighet
Nøkkelforskere

(Red.anm. januar 2024: Siden denne saken ble skrevet, er togavgangene mellom Norge og Sverige endret, og det er i dag flere avganger mellom Oslo og Göteborg)

Da Sanderson og familien flyttet fra USA i 2018 var det et klart mål å slutte å reise med fly – noe som faktisk lar seg gjøre når man bor i Europa.

– Vi har jo nødvendig infrastruktur i Europa til å kunne reise kun med tog, men det er stort forbedringspotensial, sier Sanderson, og trekker spesielt frem forskjellene mellom Sverige og Norge.

– Det er går nattog fra Sverige til Tyskland og videre nedover i Europa. Fra Oslo til Gøteborg er det fire togavganger per dag, men de korresponder ikke nødvendigvis med videre ruter. Det gjør det vanskelig, sier han.

Nattogene som forsvant

Flere land i Europa, som Frankrike, Spania og Tyskland hadde nattog tjue år tilbake. Men da billigflyselskaper som Ryanair og Easyjet dukket opp på tidlig 2000-tallet, klarte ikke togene å overleve i konkurransen. Etter det har de ikke kommet tilbake.

– Disse avgangene har ikke blitt prioritert igjen, og det er synd. Det eksisterer knapt nattog fra Skandinavia til Vest-Europa i dag, slår Sanderson fast.

Han er på vei ut døren til en jobbreise til Grenoble når vi snakker sammen. Reisen blir lang.

– Det tar to dager å komme seg med tog til Frankrike, hver vei, så det blir fire ekstra dager på reise. Jeg tar nattog fra Malmo til Hamburg, det å sove mens man reiser er jo mest effektivt, har han erfart.

Bilde mangler beskrivelse

Bens reise hjem til jul. Ble tid til bading i Køln, museum i Amsterdam og Atomium i Brussel. Foto: Twitter / @benmsanderson

Østerrike som Europavinner

Sommerferien som står for døren, setter også sine begrensninger hva reisemål angår. Sandersons familie ferierer mest i Norge.

– Jeg prioriterer alltid reisemål som kan nås med tog. Østerrike er fantastisk der, og de har Europas best nattogsystem. Tog fra Nederland til Wien går over natten. Tyskland og Sveits har også gode togforbindelser.

– Det rareste er at man ikke kommer seg fra Spania til nabolandet Portugal med tog. Et møte i Porto senere i år skaper derfor hodebry. Jeg må faktisk ta buss nedover dit!

Sanderson snører sekken og gjør seg klar for mange timer på reise. Han vil imidlertid trekke frem at vi trossalt er heldige i Europa.

– Vi har et system som virker, i motsetning til andre verdensdeler. Vi har interrail – én billett som man kan reise overalt med, det er jo et utrolig bra tilbud!

 

Gode tips:

Les også Sandersons kommentar i NATURE hvor han argumenterer for at forskerne i FNs klimapanel bør fly sjeldnere:

Against climate hypocrisy: why the IPCC needs its own net-zero target

Se Sandersons foredrag fra CICERO Presenterer 2023

Transkripsjon av Bens foredrag

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med vårt månedlige nyhetsbrev med de nyeste sakene fra magasinet KLIMA.

Påmelding nyhetsbrev