CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Bli #klimavis

Klima - Et magasin om klimaforskning fra CICERO

Publisert 15.09.2016

Klimaendringer og klimaforskning er felt som kan være vanskelig å få formidlet på en effektiv måte. Det finnes tusenvis av illustrasjoner, grafer og figurer som viser temperaturutvikling, havnivåstigning eller issmelting. De fleste av disse visualiseringene lever anonyme liv på bortgjemte blogger eller i ugjennomtrengelige rapporter. Men av og til kommer det en visualisering som treffer en nerve hos publikum. På denne siden samler vi gode eksempler på hvordan du kan presentere klimadata på en engasjerende måte.

Ed Hawkins spiral

 

Dette må være det nærmeste en klimagraf har kommet å bli en viral hit. Riktignok er den ikke på Ylvis eller Gangnamstyle nivå, men vi tar det vi får. Figuren er laget av klimaforsker Ed Hawkins, som med litt hjelp fra en viss CICERO-forsker, kom opp med ideen om å presentere temperaturutviklingen i form av en spiral, framfor de vanlige kurvene fra venstre til høyre. Spiral-idéen slo an, og nå finnes det en hel haug med versjoner av denne figuren. Du finner alle på Hawkins blog Climate Lab

 

Bloombergs enkle spørsmål

 

Hva er det som varmer opp atmosfæren? Et godt utgangspunkt for en figur er at den svarer på et enkelt spørsmål. Det kan forklare hvorfor denne visualiseringen fra Bloomberg.com fortsatt er populær i sosiale medier. 

 

XKCD's hockeykølle

 

XKCD (A webcomic of romance, sarcasm, math, and language) er en kjenning for mange. Med sine naive strektegninger har Randall Munroe tatt for seg alt fra dataprogrammering til Wikileaks. I september 2016 tegnet han en egen versjon av Michael Manns berømte "hockey stick"-graf. Figuren viser temperaturutviklingen fra 2000 f. kr til i dag, basert på målinger fra iskjerner og data fra treringer. 

 

Hawkins temperaturkart

 

Ed Hawkins igjen! Denne figuren viser utviklingen i avvik fra gjennomsnittstemperatur på et verdenskart. Vanligvis er denne animert slik som dette: 

Men istedenfor å animere dem har Hawkins satt hvert år ved siden av hverandre - en metode som kalles "small multiples". Effekten er at informasjonen kan leses og forstås på sekunder, istedenfor å se igjennom en hel video.

 

Klimaforhandlingene - forklart på 83 sekunder

(animasjonen beskriver situasjonen fram til klimaavtalen i Paris)

Foran klimatoppmøtet i Doha i 2012 lagde CICERO, sammen med animatørene i Pet Punk, en kort video som forklarte status i klimaforhandlingene. Delegater ved møtet ble observert plystrende på melodien fra videoen!

 

PBL Netherlands Environmental Assessment Agency

 

Hvor kommer utslippa fra? Går de opp eller ned? Kutter rike land sine utslipp? Er det tegn på endring? PBL Netherlands Environmental Assessment Agency har laget en kjapp og grei visualisering av fire kjernespørsmål. 

 

Global Carbon Project

 

CICEROs forskere er involvert i prosjektet Global Carbon Project. Nettstedet deres har har flere nyttige undersider, som The Carbon Story (bildet over) og The Global Carbon Atlas

 

TEMPO2014.no

 

Sammen med illustratør Børge Bredenbekk presenterer CICERO og TØI nøkkeltall i temperaturutvikling og globale utslipp, med hovedvekt på klimaeffekten av våre transportvaner. 

 

Klimaeffekten av norske reisevaner

Visste du at de i gjennomsnitt fire flyreisene dine står for over halvparten av klimaeffekten av alle reisene dine? Nå vet du det. Videoen er laget av CICERO og presenterer ett av hovedfunnene i en artikkel om klimaeffekten av norske reisevaner. 

 

Dyrs migrasjonsruter

 

Nettsiden Migrations in Motion  har modellert hvilken retning fugler og dyr må trekke for å finne levelige forhold når temperaturen øker. Kartet viser at de trekker nordover eller opp i høyden. Kartet er en del av denne studien.

 

Shippingruter

 

Global handel er en stor kilde til klimagassutslipp, både produksjon av varer og transporten. Dette interaktive kartet fra UCL Energy Insitute viser all skipstrafikk i løpet av 2012. Utslippene fra skipstrafikk har fram til i dag hatt en avkjølende effekt på klima, men dette vil ifølge CICERO-forskere snu til oppvarming fordi de nedkjølende partiklene lever kortere i atmosfæren enn CO2. Se for øvrig grafikken under (fra tempo2014.no)

Bildetekst