ICOS Norway – Integrert karbonobservasjonssystem

ICOS Norway er et infrastrukturprosjekt finansiert av Norges forskningsråd, og er den norske delen av nettverket Integrated Carbon Observation System (ICOS).

Prosjektfakta

Start og sluttdato
1.8.2016 - 1.9.2021 (prosjektet er avsluttet)
Finansiering
Norges Forskningsråd

Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO, Bjerknessenteret for klimaforskning / UiB, Norsk Polarinstitutt, Norce Research Center.

ICOS består av et nettverk av målestasjoner som observerer flukser (opptak og utslipp) av co₂ og metan fra landjorda og fra havet, en sentral database for å samle data, og produkter for å analysere resultatene. I ICOS Norway skal målingene også prosesseres for å kunne trekke slutninger om naturlige og menneskeskapte co₂- og metanutslipp i en større region, utenom bare de få stedene hvor målestasjonene står. CICERO arbeider sammen med Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) på denne oppgaven. CICEROs bidrag består i å bruke landmodellen CLM (Community Land Model) til å modellere vegetasjon og biologiske prosesser i jordsmonnet, for å estimere naturlige utslipp og opptak av co₂ og metan. Modellresultatene kombineres med observasjonsdata i en algoritme utviklet av NILU, og gir en sannsynlighetsfordeling for naturlige og menneskeskapte utslipp i et gitt areal.

Involverte fra CICERO