ICOS Norway – Integrert karbonobservasjonssystem
ICOS Norway er et infrastrukturprosjekt finansiert av Norges forskningsråd, og er den norske delen av nettverket Integrated Carbon Observation System (ICOS).
Prosjektfakta
Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO, Bjerknessenteret for klimaforskning / UiB, Norsk Polarinstitutt, Norce Research Center.
ICOS består av et nettverk av målestasjoner som observerer flukser (opptak og utslipp) av co₂ og metan fra landjorda og fra havet, en sentral database for å samle data, og produkter for å analysere resultatene. I ICOS Norway skal målingene også prosesseres for å kunne trekke slutninger om naturlige og menneskeskapte co₂- og metanutslipp i en større region, utenom bare de få stedene hvor målestasjonene står. CICERO arbeider sammen med Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) på denne oppgaven. CICEROs bidrag består i å bruke landmodellen CLM (Community Land Model) til å modellere vegetasjon og biologiske prosesser i jordsmonnet, for å estimere naturlige utslipp og opptak av co₂ og metan. Modellresultatene kombineres med observasjonsdata i en algoritme utviklet av NILU, og gir en sannsynlighetsfordeling for naturlige og menneskeskapte utslipp i et gitt areal.