Bilde mangler beskrivelse

Det er en god idé å trekke til parkene i sommervarmen. Her fra Frognerparken, juni 2022 (Istockphoto)

Grønne løsninger i varme byer

Står Europa-ferie på plakaten i sommer? Hva kan du i såfall vente deg i de største byene og hvordan kan du tilpasse deg for å gjøre ferien best mulig?

Publiseringsdato
5.6.2023
Tilhørighet

Sesongvarslene viser at den kommende sommeren ligger an til å bli varmere enn normalt i Europa. Flere europeiske byer slo varmerekorder også i fjor. For de som legger ferien til storbyer uten kystgrense, kan det være lurt å følge gode råd.

– Store byer har større utslipp av varme. Parkeringshus, betongvegger og asfalterte gater absorberer varmen fra solen. Biler, busser og trikker i bevegelse bidrar også til å øke temperaturen i byene, forklarer CICERO-forsker og meteorolog Birthe Marie Steensen. Hun gjør oppmerksom på at kvelder og netter kan bli ekstra varme i storbyene.

– På kvelden frigjøres varmen som har blitt lagret på de ulike flatene i byen, og dette gjør at natten blir ekstra varm. Varm luft blir også fanget i gatene mellom høye hus, sier hun.

Løsningen kan være å oppsøke byens parker.

– Planter, trær og gress tar opp energi fra solen og bruker det i fotosyntesen, heller enn å reflektere den. Derfor vil store grøntområder ha en positiv effekt på nedkjøling av byområder. Hvis det regner tar gresset til seg vannet, som senere vil fordampe, forklarer Steensen. Central Park i New York har for eksempel mye å si for temperaturen i byen, og er med på å gjøre den mindre varm.

Trekk mot kyst eller vann

Iulia Marginean er doktorgradsstipendiat hos CICERO, med klimapåvirkning og helse som spesialfelt. Hun trekker frem Paris og Bologna som eksempler på byer i Europa som kan bli ekstra varme når heten brer om seg.

– De har ikke noe tilgang på sjø på noen kanter. Bologna har veldig lite grønne områder. Det er med å gjøre byen ekstremt varm, har hun selv erfart.

Barn lider mer i varmen enn voksne. Det samme gjelder den eldre befolkningen. Særlig juli og august kan være tøffe for denne aldersgruppen.

– Ved sjøen får du mer vind og lavere temperaturer, så det kan ha stor effekt å trekke mot kyst eller vann. Enkelte byer sør i Europa tilpasser seg mot hetebølger ved å male store fasader hvite. Andre tilbyr organiserte aktiviteter i kjøpesentre og biblioteker med aircondition for å få folk til å trekke innendørs, sier Marginean. Hun tror at, med tilrettelagte løsninger vil mange byer kunne selge som turistattraksjon at «byen er cool om sommeren også».

Fremtidsrettede byrom

Nettverket C40 består av nærmere 100 byer som ønsker å være ledende på klimatiltak i verden. De samarbeider for å halvere klimagassutslippene innen 2030, ved å skape gode, kreative og fremtidsrettede bysamfunn.

– Her kombineres ulike elementer for å utvikle bygningsmasse for fremtiden. Grønne byrom og innovative deleløsninger er i vinden. Det å tilpasse store byer til et varmere klima er sentralt i arbeidet, slår Marginean fast.

Ferie i storby? Fem råd fra forskerne

 

  1. Unngå å ta med barn under fem år til store byer midt på sommeren
  2. Ta pauser gjennom dagen for å kjøle deg ned, i en park, ved sjøen eller i skogen
  3. Kle deg lett og lyst. Unngå sorte klær, det tiltrekker mer varme
  4. Drikk mye vann. Selv om du ikke er tørst. Blir kroppen overopphetet, kjenner du ikke lenger tørste
  5. Vær varsom med sukker og alkoholholdige drikker, de kan skape dehydrering

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med vårt månedlige nyhetsbrev med de nyeste sakene fra magasinet KLIMA.

Påmelding nyhetsbrev