Bilde mangler beskrivelse

Vedtyv på fersk gjerning. Illustrasjon: Dall-E

Ut og stjæle ved

Det bikker over til oktober. I lommeboka er det færre kroner igjen enn det er øre per kilowattime. I tilbudsdisken på Kiwi ligger en pakke VegMe grillkorv på 40 prosent. Den går ut på dato i dag. Perfekt.

Publiseringsdato
3.10.2022
Tilhørighet
Nøkkelforskere

Et aktivt forhold til eget energiforbruk

Pakk sekken. Overtal familien. Grefsenkollen? 45 minutter å gå. Maks! Ved? Finnes i skogen.

Brenda Boardman sa det så elegant på 90-tallet. «Vi kaller energifattigdom for en husholdnings manglende evne til å skaffe tilstrekkelige energitjenester med 10% av disponibel inntekt.» 

«Den er fin den, men kanskje litt flat?» Seniorforsker Mikkel Vindegg slår seg ned ved bålet.

Bilde mangler beskrivelse

Seniorforsker Mikkel Vindegg på vei mot bålet. Foto: Amund Aasbrenn

«Bakgrunnen min tilsier at jeg liker en definisjon som er mer kontekstavhengig», sier han og forsyner seg med en vegansk grillpølse.

Hva med: «Manglende evne til å skaffe sosialt og materielt nødvendig nivå av energitjenester i hjemmet.» Alle nikker anerkjennende. Enighet.

Han reiser seg og utbroderer:

Mikkel Vindegg deler refleksjoner om energibruk fra feltarbeid i Tanzania.

I Norge har vi ikke dette fleksible synet på bruk av energikilder. Vi bruker strøm, vi. Koste hva det koste vil. Eller forresten. Vi bruker ved i peisen. Og kull til kos på sommeren. Og gass i lighteren, primusen, og på den irriterende avslappende hytta som er off the grid.

Energifleksibiliteten Mikkel observerte på feltarbeid i Dar-es-Salaam illustrerer et mer pragmatisk syn på energifattigdom: Man bruker de energikildene man har råd til å bruke den dagen, og man har et aktivt forhold til egen energibruk.  

Siddharth Sareen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, nevner en tredje definisjon av energifattigdom til Energi og Klima, nemlig: «Utilstrekkelig tilgang til energitjenester i hjemmet».

Så må man kanskje ut av hjemmet når det skranter på strømkontoen, da. Ut i skogen. Opp på Grefsenkollen. Bruke energikildene som passer lommeboka. Grillkorv på utgående dato. Kose seg i naturen. Ut og stjæle ved.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med vårt månedlige nyhetsbrev med de nyeste sakene fra magasinet KLIMA.

Påmelding nyhetsbrev