Publisert 15.6.2022
Ukraina står for 12 prosent av verdens eksport av hvete, i tillegg til store mengder mais og korn. Konsekvensene av krigen blir derfor store i flere ledd - også for land utenfor Europa.
Matproduksjon
Publisert 3.6.2022
Hva ligger i begrepet bærekraft i jordbruket? Og hvilken type fiskeproduksjon er mest bærekraftig? CICERO-forskere har undersøkt hvordan bønder og fiskere bruker og gir mening til begreper som bærekraft og grønn omstilling.
Vi vet at forbruket av kjøtt fører til større utslipp enn forbruket av grønnsaker. Men det holder ikke bare å bytte ut biff med rotfrukter til middag. Problemene stikker dypere.
Matproduksjon | Arealbruk
Publisert 27.5.2022
Hvorfor ikke gjøre bærekraftsutfordringer til business? Både matsvinn og brukte batterier har gitt inspirasjon til miljøbevisste gründerspirer.
Forbruksendringer | Matproduksjon | Teknologi for omstilling
Publisert 7.3.2022
Klimaendringene vil ramme jordbruk og matforsyning ulikt rundt i verden. Hvordan vi møter utfordringene handler i stor grad om tilpasningskapasiteten til det enkelte land.
FNs klimapanels sjette rapport | Matproduksjon | Arealbruk
Publisert 10.1.2022
Klimabistand handler om å omstille samfunn til å bedre håndtere klimaendringene. Det kan innebære å sikre hus og infrastruktur mot flom eller å tilpasse landbruket til en høyere temperatur. Men bistanden har også sine utfordringer.
Arealbruk | Matproduksjon | Klimapolitikk internasjonalt
Publisert 11.5.2021
Hvorfor bør vi endre kosthold og måten vi produserer mat på? Og hvordan kan forskningsprosjektet VOM bidra til det?
Matproduksjon | Klimaomstilling i norske kommuner
Publisert 9.5.2021
I flere tiår har hovedmålene i jordbrukspolitikken handlet om matsikkerhet og verdiskaping. Nå er lavere klimagassutslipp på vei inn, men foreløpig spiller ikke klima en stor rolle når staten forhandler vilkår med norske bønder.
Publisert 14.9.2020
Da store deler av verden ble rammet av pandemi, nedstengte samfunn og en drastisk økning i arbeidsledighet, ble løsningen for mange nepalske fremmedarbeidere å prøve å komme seg hjem. Hjem til gården.
Matproduksjon | Tilpasning internasjonalt
Publisert 8.9.2020
Forutsigbare klimaforhold er avgjørende for norske bønders produksjon og avlinger. Hva har klimaendringene å si for landbruket i Norge – og hvordan tilpasser bøndene seg?
Virkninger av klimaendringer i Norge | Temperaturendringer | Tilpasning i Norge | Nedbørsendringer | Matproduksjon | Ekstremvær
Utslipp av klimagasser må reduseres drastisk for at vi skal nå klimamålene. Matvaresystemet er en viktig kilde til utslipp, og har stor innvirkning på arealbruk, biologisk mangfold og helse. Prosjektet VOM vil gjøre noe med dette.
The LAMACLIMA project aims to advance the understanding of the coupled effects between land cover and land management, climate and the economy, informing sustainable land-based adaptation and mitigation.
Hetebølger | Tilpasning internasjonalt | Virkninger av klimaendringer internasjonalt | Skog | Matproduksjon | Ekstremvær | Arealbruk
HICAP is a collaboration between three organisations – CICERO, ICIMOD, and GRID-Arendal. The programme aims to enhance the resilience of mountain communities, and particularly of women, through improved understanding of vulnerabilities, opportunities, and potentials for adaptation.
Tilpasning internasjonalt | Matproduksjon
How can the Norwegian food production - consumption system be changed towards sustainable production of more climate friendly food? This overarching question targets opportunities for climate change adaptation and emission reductions, but also looks for co-benefits for, and stronger links between, producers and consumers.
Matproduksjon | Metan | Klimapolitikk i Norge | Energipolitikk i Norge
CICERO presenterer i samarbeid med prosjektene PLATON, Include og VOM.
Hva er et klimavennlig jordbruk, og hvordan skal vi spise mer klimavennlig framover?
Forskningsgruppen jobber med omstillingsprosesser mot et klimatilpasset lavutslippssamfunn. Vi ser på samspillet mellom prosesser og aktører på flere skalanivåer for å produsere kunnskap av høy faglig kvalitet, som også er anvendbar for ulike samfunnsaktører. Vi bruker kvalitative og kvantitative metoder for å studere hvordan grupper og individer både påvirker og responderer på ulike sosiale, politiske og naturlige endringer.
Forsker I
Forsker II
Doktorgradsstipendiat